Wethouder: HOD kan aan de slag met vierde veld

Eindhovens Dagblad / door Judith de Roy

11 mrt 2008, 02:53 - VALKENSWAARD - Hockeyclub HOD krijgt hoogstwaarschijnlijk in 2009 haar felbegeerde vierde kunstgrasveld.

Volgens verantwoordelijk wethouder M. Wijnen (Sport) heeft de club daar recht op omdat zij al jaren groeit en omdat is aangetoond dat ze dat met haar huidige ledenaantal nodig heeft.

Cijfers van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond bevestigen dat. Bovendien kan de gemeente niet onder een extra veld uit omdat de gemeente in haar sportbeleid zegt A-sporten te faciliteren, zo vindt Wijnen.

HOD moet gaan bekijken of en hoe ze kan zorgen voor co-financiering. Verder moet de club haar behoefte aan een extra veld nog eens onderbouwen op basis van veldbelasting, zo was de conclusie na een bestuurlijk overleg tussen de gemeente en de Valkenswaardse hockeyclub.

De wethouder gaat 'alles in gang zetten' voor aanleg van het vierde kunstgrasveld. Als dat er komt moet het huidige hoofdveld verlegd worden. Dat veld moet negentig graden worden gedraaid zodat het uiteindelijk in het verlengde van het paviljoen komt te liggen. Het vierde kunstgrasveld komt dan aan de noordkant van het hoofdveld. Allebei deze velden moeten semi-watervelden worden. De aanleg ervan kost 500.000 euro. De twee holes voor de golf kunnen dan blijven liggen.

Wethouder Wijnen erkent dat aanleg van een vierde veld 'druk legt op de begroting' omdat hiervoor geen geld was gereserveerd. Voor dit jaar was wel 291.000 euro opzij gezet voor vervanging van de toplaag van het huidige zandingestrooide hoofdveld.

Wijnen wil het voorstel voor een vierde veld ook voorleggen aan de net opgerichte sportraad. Bij het voorstel voor een extra veld wordt ook rekening gehouden met de plannen van voetbalclub SV Valkenswaard voor de bouw van een voetbalhal op sportpark Den Dries.

HOD telt op dit moment dik elfhonderd leden. Ruim tweederde van hen speelt bij de junioren. De club luidde eerder al aan de noodklok. Volgens het bestuur zou door gebrek aan velden een ledenstop onvermijdelijk zijn. Het college en de gemeenteraad moeten nog een besluit nemen over het uittrekken van geld voor een extra veld voor HOD.