• Willem van Montfort
    Willem van Montfort

Krachten vinden in bundelen en afstemmen

[Bron: 7 Maart jl. ED, correspondent Geert van den Eijnden] VALKENSWAARD - Sinds eind februari heeft Valkenswaard een Sportraad.In de persoon van Willem van Montfort heeft het adviesorgaan een onafhankelijk voorzitter, die gepokt en gemazeld is in de Nederlandse sportwereld. "We moeten kracht vinden in het bundelen en afstemmen", is zijn lijfspreuk. Gisteren zat hij de eerste bestuursvergadering voor.

 

De oprichting van de Valkenswaardse Sportraad is in dubbel opzicht op een gunstig moment een feit geworden. Politiek gezien was de tijd er rijp voor. En zeker niet minder belangrijk is dat de tot voorzitter gekozen Bergeijkenaar Willem van Montfort (59) door zijn vervroegd uittreden ruim de tijd heeft om aandacht te besteden aan zijn klus in Valkenswaard. Van Montfort is voorgedragen vanwege zijn enorme kennis van en grote betrokkenheid bij de sport. Ruim dertig jaar werkte hij bij landelijke sportorganisaties. "Ik heb me altijd sterk gemaakt voor een integratie van de georganiseerde en recreatieve sport. Niet het instituut is van belang, maar de sport. En ook daar moet de gemeente voor staan", stelt de nieuwe voorzitter nadrukkelijk.

Tot 1977 was Van Montfort sportleraar in Eindhoven. Daarna werd hij stafmedewerker van de landelijke organisatie BRES (Beweging, Recreatie En Spel). Met in zijn portefeuille vooral de recreatieve sport. Hij gaf cursussen aan onder meer sportbegeleiders en jeugdleiders. "De beste ontwikkeling loopt via een goed kader. Vrijwilligers kennis bijbrengen op het gebied van begeleiden en stimuleren."

In 1987 werd hij directeur van BRES. Tien jaar later gaf hij mede leiding aan het fusieproces van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Deze organisatie houdt zich nadrukkelijk bezig met het lokaal sportbeleid. En Willem van Montfort was landelijk verantwoordelijk voor het BOS- programma (Buurt, Onderwijs, Sport), dat meer rendement wil voor sport en bewegen binnen het plaatselijke jeugdsportbeleid. "Met de sectoren welzijn, onderwijs en sport een duidelijk op elkaar afgestemde aanpak", noemt Van Montfort het. "En dat moet ook de insteek zijn van de sportraad. Gezamenlijk optrekken om de sport te versterken. Versterken van de kwaliteit van de vereniging, de bestuurders en de vrijwilligers." Hij wil met de Sportraad zeker niet op de stoel gaan zitten van de clubs. "Alles in het perspectief van de sportontwikkeling. We moeten ons dan ook steeds afvragen: Wat betekent ons advies voor de sport in Valkenswaard?"